Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Ανεμογεννήτριες
Eoliki energeia

Γιατί αιολική ενέργεια;

Η αιολική ενέργεια είναι η γρηγορότερα αξιοποιήσιμη πηγή παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως.  Το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα είναι πλέον ανταγωνιστικό, σε σχέση με τις συμβατικές πηγές καυσίμων, κάνοντας την αιολική ενέργεια τη φτηνότερη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν κανέναν ρύπο οποιουδήποτε είδους, με αποτέλεσμα η παραγόμενη ενέργεια από τον αέρα να είναι μια καθαρή, βιώσιμη πηγή καυσίμων που δεν εξαντλείται και μπορεί να κληρονομηθεί στις μελλοντικές γενεές.
Ο αέρας είναι μια άφθονη και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους, (ΜΟ διάρκειας ζωής 25 - 35 έτη), χωρίς να επιφέρουν μόνιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οι ανεμογεννήτριες είναι μια από τις δημοφιλέστερες ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα είναι σημαντική στην πάλη ενάντια στην αλλαγή κλίματος.

Κάθε μονάδα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα, αντικαθιστά άμεσα την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις συμβατικές ρυπογόνους πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Tι κερδίζεται?

Η εξασφάλιση ενός ιδιαίτερα υψηλού εισοδήματος τουλάχιστον για 20 χρόνια είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας ιδιώτης ή επιχειρηματίας. Εγκαθιστώντας μία πιστοποιημένη ανεμμογεννήτρια σε κατάλληλα επιλεγμένα αγροτεμάχια επιτυγχάνετε εγγυημένη και κυρίως υψηλή απόδοση στην επένδυσή σας με μηδενικό ρίσκο.

Στο νέο νόμο για τις ΑΠΕ 3851/2010 από τον Ιούνιο του 2010, γίνεται για πρώτη φορά ειδική μνεία για την κατηγορία των μικρών ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με το νόμο για τις ανεμογεννήτριες ισχύος μέχρι 50kW, προβλέπεται ειδική επιδοτούμενη τιμή πώλησης (250 ευρώ/MWh) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και μια απλουστευμένη και εξορθολογισμένη αδειοδοτική διαδικασία.

Η επένδυση αυτή επίσης μπορεί να επιδοτηθεί μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου 3908/2011.

Η Electro com  αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη σας και στις μικρές ανεμμογεννήτριες.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα οφέλη μίας τέτοιας επένδυσης.

Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες ανεπαρκείς και μια πηγή ενέργειας που λειτουργεί με διαλλείματα;

Οι ανεμογεννήτριες αξιοποιούν το 97% της ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από τον αέρα. Αντίστοιχα, οι παραδοσιακές εγκαταστάσεις καύσης άνθρακα/αερίου αποδίδουν μόνο 30-40%. Οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν γενικά με το περίπου 30-35% της μέγιστης ικανότητάς τους ανά έτος ποσοστό αντίστοιχο με αυτών των συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμα κι αν ο αέρας είναι μια διαλείπουσα (δηλαδή λειτουργεί κατά διαστήματα) πηγή ενέργειας, ένα σύγχρονο αιολικό πάρκο παράγει ηλεκτρική ενέργεια για το 90 - 95% του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, καμία ενεργειακή τεχνολογία δεν είναι 100% αξιόπιστη. Επιπλέον, είναι πιθανότερη μια συσκότιση (blackout), παρά η παντελής έλλειψη αέρα. Όταν ο αέρας σταματά εντελώς, η ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζει να παρέχεται από άλλες μορφές παραγωγής, όπως το αέριο κ.λπ.

Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά;

Τα πουλιά στην Ελλάδα και παντού γενικά, είναι σε πολύ περισσότερο κίνδυνο από τα εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια, τα αυτοκίνητα και τα παράθυρα από ότι από τις ανεμογεννήτριες. Πρόσφατες μελέτες στη Δανία - μια χώρα με πολύ περισσότερες ανεμογεννήτριες από ότι στην Ελλάδα - κατέδειξαν ότι τα μεταναστευτικά πουλιά απέφυγαν απλά τις ανεμογεννήτριες.

Ιστορικά, πολλές από τις ανησυχίες σχετικά με τα αποκαλούμενα «μπλέντερ πουλιών» προέρχονται από τα πρόωρα αιολικά πάρκα με πολλές ανεμογεννήτριες που τοποθετήθηκαν στις ορεινές περιοχές των ΗΠΑ και της Ισπανίας – σε συνθήκες και σε όγκο, πολύ διαφορετικές από τα σημερινά προγράμματα.

Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες θορυβώδεις;

Περισσότερος θόρυβος γίνεται συχνά από τους πραγματοποιούντες αντί-αιολική εκστρατεία, παρά από τις ανεμογεννήτριες. Υπάρχουν ακριβείς οδηγίες για τις ανεμογεννήτριες και τις εκπομπές θορύβου για να εξασφαλίσουν την προστασία της κατοικημένης περιοχής. Η AOC 15/50 με πολλαπλή παρουσία σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχθεί ως εξαιρετικά αθόρυβη πηγή ενέργειας αέρα.

Από τι είναι κατασκευασμένες οι ανεμογεννήτριες;

Οι πύργοι είναι συνήθως μεταλλικές (χαλύβδινες) σωληνωτές κατασκευές ή δικτυώματα.
Μερικοί πύργοι αποτελούνται από σκυρόδεμα.

Οι λεπίδες (πτερύγια) αποτελούνται από ενισχυμένη ίνα υάλου πολυεστέρα ή ξύλο με εποξική επίστρωση. Είναι ανοικτό γκρι επειδή αυτό είναι το χρώμα που είναι το πιο δυσδιάκριτο κάτω από τις περισσότερες συνθήκες φωτισμού.

Ποια περιβαλλοντική επίδραση έχει μια ανεμογεννήτρια;

Πολύς λόγος έχει γίνει για την επίδραση των ανεμογεννητριών στο τοπίο και το φυσικό περιβάλλον. Εντούτοις, ο αντίκτυπος είναι ακόμα πολύ λιγότερο από άλλες συμβατικές τεχνολογίες ενεργειακής παραγωγής. Οι ανεμογεννήτριες καταλαμβάνουν πολύ μικρή επιφάνεια στο έδαφος και μπορούν να αφαιρεθούν αφήνοντας ελάχιστο αντίκτυπο στο τοπίο, μόλις αποσυναρμολογηθούν.
Συγκριτικά, δεν είναι τόσο εύκολο να καλυφθεί ένα ανοικτό ορυχείο άνθρακα, να απορριφθούν τα πυρηνικά απόβλητα ή να ελεγχθούν οι διαφυγές πετρελαίου και οι διαρροές.

Όλο το φάσμα πηγών ενέργειας έχει μερικές συνέπειες στο περιβάλλον και οι ανεμογεννήτριες πρέπει να εξεταστούν κάτω από αυτήν την προοπτική.


Τι θα προτιμούσατε να είχατε σε μία απόσταση πέντε χιλιόμετρα από το σπίτι σας; Ένα καθαρό και ήρεμο αιολικό πάρκο ή ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος – που σε περίπτωση που λειτουργεί με πετρέλαιο, θα εκπέμπει πολλούς τύπους ρυπάνσεων, ενώ αν είναι πυρηνικός σταθμός θα είναι ήρεμο μεν, αλλά ενδεχομένως υπερβολικά επικίνδυνος;

Πώς μια ανεμογεννήτρια παράγει ηλεκτρική ενέργεια;

Ο απλούστερος τρόπος είναι να φανταστούμε ότι η ανεμογεννήτρια λειτουργεί με ακριβώς τον αντίθετο τρόπο από έναν ανεμιστήρα. Αντί της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή αέρα, όπως σε έναν ανεμιστήρα, οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν τον αέρα για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Σχεδόν όλες οι ανεμογεννήτριες αποτελούνται από τις λεπίδες (πτερύγια) που περιστρέφονται γύρω από μια οριζόντια πλήμνη. Η πλήμνη συνδέεται με ένα κιβώτιο ταχυτήτων και μια γεννήτρια, τα οποία βρίσκονται μέσα στο ατρακτίδιο του κινητήρα. Το ατρακτίδιο είναι το μεγάλο μέρος στην κορυφή του πύργου όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα ηλεκτρικά συστήματα. Οι ανεμογεννήτριες AOC 15/50 έχουν τρεις λεπίδες (πτερύγια). Ο αέρας γυρίζει την άτρακτο των λεπίδων, αυτή περιστρέφει τον άξονα, ο οποίος συνδέεται με μια γεννήτρια και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Μια γεννήτρια είναι μια μηχανή που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική, σε αντιδιαστολή με μια ηλεκτρική μηχανή που κάνει το αντίθετο.

Δεν είναι η ηλεκτρική ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες πολύ ακριβή;

Η αιολική είναι μια ιδιαίτερα βιώσιμη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η ενεργειακή τεχνολογία των ανεμογεννητριών αναπτύσσεται γρήγορα με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα να είναι τώρα στο ίδιο επίπεδο με το κόστος παραγωγής από συμβατικά μέσα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει χαμηλότερο κόστος από την πυρηνική ενέργεια. Έχει τεθεί ως στόχος να γίνει μέσα στα επόμενα δέκα έτη ο χερσαίος αέρας η φτηνότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι είναι οι μικρές ανεμογεννήτριες;

Οι μικρές ανεμογεννήτριες είναι μια κατηγορία ανεμμογεννητριών που αξιοποιεί την ενέργεια του ανέμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για ιδιοκατανάλωση ή για πώληση. Τα μεγέθη τους ποικίλουν, ξεκινώντας από οικιακής εγκατάστασης ανεμογεννήτριες ισχύος έως 5 kW μέχρι ανεμογεννήτριες διαμέτρου περίπου 20-25 μέτρων και ισχύος 50 kW.

Γιατί να προτιμήσω μια ανεμογεννήτρια 50kW από κάποια μικρότερης ισχύος;

Οι μικρές ανεμμογεννήτριες έως 10 kW, οι οποίες προορίζονται κυρίως για οικιακή εγκατάσταση καθίστανται μη ελκυστικές ως επένδυση, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία και την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για την κατηγορία από 10 έως 20kW που θεωρούνται μη ελκυστικές.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην κατηγορία των μικρών ανεμογεννητριών μεγαλύτερης ισχύος, της τάξης των 50 kW, στην οποία η επένδυση μπορεί να έχει χρόνο απόσβεσης ακόμα και σε 5-6 έτη.

Σε ποιους απευθύνονται;

Σε αντίθεση με τις μεγάλες ανεμογεννήτριες που κατά κανόνα συναντώνται σε αιολικά πάρκα, οι μικρές ανεμογεννήτριες είναι απλουστευμένα συστήματα μικρού μεγέθους που κάνουν προσιτή την ηλεκτρική παραγωγή  και τα οικονομικά οφέλη της αιολικής ενέργειας στο ευρύτερο κοινό.

Πόση ενέργεια παράγει μια μικρή ανεμμογεννήτρια;

Μια μικρή ανεμογεννήτρια των 50kW μπορεί να παράγει έως 250 MWh ετησίως, ικανή  να καλύψει την ενέργεια που καταναλώνουν περισσότερα από 60 νοικοκυριά. Παράλληλα, βοηθά στην εξοικονόμηση περίπου 250 τόνων CO2 που θα εκπέμπονταν από συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας.

Που μπορεί να εγκατασταθεί μια μικρή ανεμογεννήτρια;

Η ύπαρξη ανεκτού αιολικού δυναμικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας εγκατάστασης μιας μικρής ανεμογεννήτριας. Άλλες σημαντικές προϋποθέσεις εγκατάστασης είναι η ύπαρξη δικτύου σε κοντινή απόσταση και η δυνατότητα πρόσβασης. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην electro com για περαιτέρω διερεύνηση της τοποθεσίας που σας ενδιαφέρει.

Τι περιορισμοί υπάρχουν στην εγκατάσταση τους;

Προτείνεται η εγκατάσταση να μη γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 35 μέτρων από πολυσύχναστους δρόμους (κυρίως για λόγους ασφαλείας), όπως και σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από την κοντινότερη κατοικημένη οικία (κυρίως για λόγους οπτικής / ακουστικής όχλησης σε μικρότερες αποστάσεις).

Πόσο χώρο απαιτεί η εγκατάστασή της;

Μια μικρή ανεμογεννήτρια των π.χ. 50 kW, μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα χώρο (χωράφι, οικόπεδο, βουνοκορφή, κ.τ.λ.) με τουλάχιστον 15×15 μέτρα διαθέσιμα για την ανέγερσή της.

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο;

Στο νέο νόμο για τις ΑΠΕ 3851/2010 από τον Ιούνιο του 2010, γίνεται για πρώτη φορά ειδική μνεία για την κατηγορία των μικρών ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με το νόμο για τις ανεμογεννήτριες ισχύος μέχρι 50kW προβλέπεται ειδική επιδοτούμενη τιμή πώλησης (250 ευρώ/MWh) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και μια απλουστευμένη και εξορθολογισμένη αδειοδοτική διαδικασία.

Η διαδικασία αδειοδότησης είναι χρονοβόρα;

Η αδειοδότηση είναι αρκετά πιο σύντομη από τα μεγάλα αιολικά πάρκα και αυτό διότι οι μικρές ανεμογεννήτριες εξαιρούνται από την απαίτηση για λήψη άδειας παραγωγής, λειτουργίας και εγκατάστασης, μια διαδικασία χρονοβόρα και σύνθετη που είναι υποχρεωτική για μεγάλες εγκαταστάσεις αιολικών.

Πόσο διαρκεί η αδειοδοτική διαδικασία;

Ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν την κυριότητα του χώρου  στον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση. Στην συνέχεια πρέπει να προβεί στην κατάθεση αιτήματος σύνδεσης της ανεμογεννήτριας στο δίκτυο της ΔΕΗ και την κατάθεση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες. Τέλος θα απαιτηθεί αίτηση για την λήψη της απαραίτητης  άδειας οικοδομής από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία. Η HELIOSRES με την πολυετή πείρα της και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της αναλαμβάνει πλήρως τις διαδικασίες αδειοδότησης, απαλλάσσοντας τον υποψήφιο επενδυτή από αυτή τη διαδικασία.

Υπάρχει επιδότηση για την εγκατάσταση μιας μικρής ανεμογεννήτριας;

Η επένδυση αυτή μπορεί να επιδοτηθεί μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου 3908/2011.

Ποιος είναι ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης;

Ο χρόνος απόσβεσης μιας τέτοιας επένδυσης αλλά και η οικονομική αποδοτικότητά της εξαρτάται αφενός από το κόστος της επένδυσης, την αποδοτικότητα  του εξοπλισμού και αφετέρου από την μέση ένταση του ανέμου στο σημείο εγκατάστασης. Για μία εγκατάσταση με υψηλό αιολικό δυναμικό (7m/s) η απόσβεση μπορεί να γίνει μέσα σε περίπου 5 έτη. Σε τοποθεσίες όπου υπάρχει μικρότερο αιολικό δυναμικό η απόσβεση πραγματοποιείται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γιατι την electro com;

Η electro com έχοντας πολύχρονη εμπειρία και άριστη τεχνογνωσία στα φωτοβολταϊκά συστήματα, δραστηριοποιείται πλέον και στην παροχή προϊόντων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την υλοποίηση επενδύσεων σε μικρές ανεμογεννήτριες. Μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού της και των έμπειρων συνεργατών της, σας παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες (one stop shop) για την υλοποίηση επενδύσεων σε μικρές ανεμογεννήτριες.

Η εταιρεία μας είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2008 εξασφαλίζοντάς σας άριστη ποιότητα κατασκευής για την υλοποίηση «με το κλειδί στο χέρι» του αιολικού σας συστήματος.

Η τεχνογνωσία και το ευρύ φάσμα των υπηρεσιών της καλύπτουν πλήρως τις εξειδικευμένες ανάγκες σας στην υλοποίηση αιολικών συστημάτων:

1)       Επιλογή κατάλληλου αγροτεμαχίου
2)       Μετρήσεις Αιολικού Δυναμικού
3)       Μελέτη και Αξιολόγηση Επένδυσης
4)       Αδειοδότηση
5)       Χρηματοδότηση
6)       Επιλογή του πλέον αξιόπιστου εξοπλισμού
7)       Εγκατάσταση και σύνδεση με το δίκτυο
8)       Συντήρηση και τεχνική υποστήριξη

Χρήσιμες πληροφορίες για την αιολική ενέργεια υπάρχουν στους ακόλουθους ιστότοπους: